Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi EREN, Uzunköprü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil KARAHAN, Uzunköprü Belediye Başkan Yardımcısı Engin BULUT ve Uzunköprü Belediyesi Veterineri Uğur ÇOBAN’ın yanı sıra Uzunköprü Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ile mezbahadan yararlanan Borsa Üyelerimizin katıldığı toplantı 4 Eylül Salı günü Uzunköprü Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlendi.
Toplantının gündemini, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31. Maddesinin 8. Fıkrasında yapılan yasal değişiklikler sonucunda, Belediye Mezbahasında yeterli personel bulunmadığı için Borsa üyelerimizin yaşadığı sorunlar ve çözüm beklentileri oluşturdu.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31. Maddesinin 8. Fıkrasında yapılan yasal değişiklikler neticesinde, ülke genelindeki özel ve kamuya ait tüm mezbahalar, resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından denetlenmektedir. Ancak ilgili kurumlar olan İl ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerinde yeterli personel bulunmadığı için Uzunköprü Mezbahasında işlerin durma noktasına geldiğini öğrenmiş, üyelerimiz tarafından kurumumuza iletilen şikâyetler sonrasında, bir toplantı düzenlemiş, konuyu Edirne İl ve Uzunköprü İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerine iletmiş bulunuyoruz.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Eren şunları söyledi: "Yasal değişikliklerin neticesinde, Uzunköprü Mezbahasında oluşan ve Borsa üyelerimizin çalışma koşullarını etkileyen olumsuzlukların tespiti için buradayız. Uzunköprü Mezbahasında hizmet verilen üyelerimizin düşüncelerinin dikkate alındığı, görüş ve önerilerinin değerlendirildiği, her kesim için uygun olan bir çalışma ortamı yaratılması için burada toplandık. Böyle bir toplantının ve sonuçlarının, beklentilerimizi karşılayan bir çözüm getirmesini amaçlıyoruz. Kurumumuz Uzunköprü Ticaret Borsasına, üyelerimiz tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu denetim ve yasal değişiklikle ilgili olarak iletilen hususları, Yönetim Kurulu Başkanı olarak ifade etmek isterim:
- Yasal değişiklikten sonra, çalışma koşulları tek taraflı olarak değiştirilmiş; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yeni çalışma saatleri dayatılmıştır.
- Bu çalışma saatleri, üyelerimizin şikâyetlerine konu olmuş ancak bu şikâyetlere ilgisizlik, üyelerimizin talep ve önerilerinin hiçbir şekilde dikkate alınmamış olması, haklı olarak üyelerimizin aleyhine işleyen bir süreç yaratmıştır.
- Üyelerimiz halkımıza mesai gözetmeden hizmet eden, kendi emeği ve çalışkanlığı ile hayat mücadelesi veren kasaplardır; sorumluluğu çok, kârlılığı az olan bu hizmet sektöründe yaşam mücadelesi vermektedirler. Buna rağmen, çalışma koşulları ağır uygulama ve yaptırımlarla devamlı baskı altında tutulmaktadırlar.
Üyelerimiz, kurallara uyan - kanunlara saygılı ancak keyfiyete asla razı olmayan bir yapıdadır. Bu yeni düzenleme, üyelerimizi ciddi bir biçimde sıkıntıya sokmuş, mağdur etmiştir. Bu mağduriyet, doğal olarak vatandaşlarımıza da yansımaktadır. Biz, karşılıklı konuşmak ve anlaşmak kaydıyla, uygulama ve kurala uymayı görev biliriz. Ancak bizim görüş ve önerilerimiz dikkate alınmaz, çalışma esas ve koşulları bu şekilde kalırsa hakkımızı aramayı da biliriz.
Bakınız, buradaki uygulama iyi tasarlanmamıştır ve denetçilerin işlerinin yoğunluğu bahane edilerek, hizmet alanlara karşı bir çatışma ve çözümsüzlüğe dönüşmüştür. Hizmet vermek adına yapılan, eziyet olmaktadır. Sizlere Başbakanımızın bir sözünü hatırlatmak isterim ki kendisi kamu görevi yapanlara ‘Biz vatandaşın efendisi değil hizmetkârıyız’ demiştir. Sorumlu yöneticiler olarak bizlerin görevi vatandaşlarımızın, benim konumumda üyelerimin hak ve menfaatini korumak, sorunlarını çözmek, gerektiğinde ilgili makama iletmek ve çözüm geliştirildiğinden emin olmaktır”.
Mezbahanın faaliyet saatlerinin, hayvan getirdikleri saatlere uymaması sonucu mağdur olduklarını belirten kasaplar, ayrıca demetime veteriner gelmesi için saatlerce beklediklerini belirttiler. Mezbahanın hizmet saatlerinin kesinlikle yeniden uygun bir şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen kasaplar, yetkililerden bu konu hakkında gerekeni yapmalarını istediler. Çalışma saatleri sorununun yanı sıra mezbahada çok fazla hayvan telef edilmesi hakkında da şikâyetlerini dile getiren kasaplara Halil Karahan`ın kesin cevabı şu oldu: "Bizler hayvanların kontrollerini ezbere değil, elimizde bulunan yasal tebligata göre yapıyoruz. Kaldı ki devletimiz 1 yıldan bu yana geçerli olan bir uygulama ile telef olan hayvanın ederinin %75`ini üreticiye geri ödüyor. Bu durumda kimsenin kaybı olmuyor. 2010 yılında yürürlüğe giren yasa ile mezbahaların kontrol ve işletme görevi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze verilmiştir. Adı geçen yasa ile ilgili olarak kurumuzda görev yapan bir veteriner yasada belirtilen yeterlilik belgesine sahip veteriner olarak atanmış ve görev yapmaya başlamıştır. Ancak veterinerimizin Edirne Merkez’e atanması ve kurumumuzda yeterli personel olmaması nedeniyle mezbahanın işlem yaptığı zamanı kısıtlı tutmak zorunda kalıyoruz. Çünkü mezbahada görevlendirilen arkadaş aynı zamanda müdürlüğümüzde de görev yapmakta ve işlerinden zaman kaldığı dönemlerde oraya gitmektedir. Biz durumu uygun olduğu takdirde her zaman arkadaşımızı mezbahaya yönlendiriyoruz. Sizlerin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Sizler de mezbahamıza yeterlilik belgesine sahip bir veteriner atanana kadar biraz idare etmelisiniz. Bu durum 2-3 ay içerisinde normale dönecektir" dedi.
Son olarak söz alan Uzunköprü Belediye Başkan yardımcısı Engin Bulut çıkartılan yeni yasa ile mezbahada muayene ve kontrol işlerini yapmak üzere bakanlığın da öngördüğü hususları dikkate alarak bir veteriner görevlendirildiğini belirterek şunları söyledi : "Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 17 Ocak 2012 tarihinde gelen yazı ile mezbahada kontrol ve muayene işlerini takip etmek üzere Uğur Çoban adlı veteriner hekimimiz görevlendirilmiştir. Bu dönemde mezbahada yapılan işlemlerde herhangi bir aksaklık söz konusu değildi. Fakat daha sonra gelen bir yazı ile bu kontrol ve muayene işlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi. İlçe müdürlüğündeki personel yetersizliğinden dolayı bazı aksaklıklar yaşanmaktadır. Bunu biliyoruz. Fakat biz belediye olarak kendimize ait olan bir mezbahada yeteri kadar söz sahibi değiliz. Yasanın getirdiklerini ve yaşanabilecek sorunları daha önce kasaplarımız ile yaptığımız toplantıda görüştük. Belediye başkanımız da bu toplantıya bizzat katıldı. Bunun yanında ayrıca Belediye Başkanımız uygulamada bulunulan ve aksaklıkların temel nedeni olduğunu bildiğimiz bazı maddelerin değişmesi için dilekçe verdi. Bizler belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Çıkarılan yasa özel mezbahalar ile kurumlara ait mezbahaları aynı kategoride görmekte ve sorunlar bunlardan kaynaklanmaktadır. Bu yasada bulunan ve halkı mağdur eden maddelerin değişmesi için de ayrıca dava açtı. Mezbahamıza yeni bir veteriner atanana kadar bu sıkıntıların tamamen çözüleceğine inanmıyorum. " dedi.
Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanımız Rahmi EREN’in çözüm için gerek Edirne Valiliği gerekse Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak mezbahada yaşanan sorunu en kısa sürede çözmeye çalışacaklarını belirtmesi ile son buldu.