Haber Detayları - 3.03.2014

AB PROJEMİZİN SEMİNER-TOPLANTILARININ SONUNCUSU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Uzunköprü Ticaret Borsası olarak T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından fonlanan ETCF-II / TR2009 / 0135.03-02/28 sözleşme no’lu ‘’ Ergene Havzasında Tarım Topraklarının Kirlilikten Arındırılması ve Islahı ‘’ isimli Projemizin Faaliyet planı çerçevesinde “TÜRKİYE VE TRAKYA TARIMININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ” konulu, kahvaltılı seminer-sohbet toplantımız, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun sunumunda 1 Mart 2014 Cumartesi günü Çevre yolu Cazgır Cafe’de Bayanların yoğun katılımı ile gerçekleştirilmiştir.


Toplantının açış konuşmasını yapan Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan  “İçinde bulunduğumuz coğrafyanın en önemli çevresel faktörlerinden biri olan Ergene havzası sadece bir sanayi alanı değil aynı zamanda çok önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Ergene çevresinde bulunan su kaynaklarının ve tarım topraklarının son 30 yıldır aşırı sanayileşmeden kaynaklanan atıklarla hızla kirlenmesi havzadaki tüm yerleşim yerlerinde yaşam alanlarını ve ilçemizi de olumsuz etkilemektedir. Projemiz genel olarak AB ülkeleri ile Türkiye’deki ilgili kurumlar arasında uzun dönemli sürdürülebilir işbirliği ağının oluşturulmasını hedeflemektedir. Uzunköprü’de çevresel kirliliği azaltarak toprağın ve yetiştirilen ürünlerin verimliliğini arttırmayı, AB ülkelerinde uygulanan en iyi sürdürülebilir sanayi ve tarımsal üretim modelleri hakkındaki teknik bilgileri Uzunköprülü Sanayicilere ve çiftçilere aktarmayı amaç edinen projemiz dâhilinde kapsamlı çalışmalar sonucu elde ettiğimiz Uzunköprü Çevre eylem planının duyurusunu da burada sizlerle beraber gerçekleştiriyor olmaktan da mutluluk duyuyorum.” Dedi.


Kahvaltı sonrasında bir konuşma yapan Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, özellikle Trakya tarımına dair açıklamalarda bulundu. Yediğimiz içtiğimiz bütün ürünlerin çiftçinin alın teriyle üretildiğine vurgu yapan Gaytancıoğlu “Bir ülke kalkınabilmek için tükettiğinden daha fazla üretim yapmak zorundadır.” Dedi. Gaytancıoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Her 4 kişiden birinin çiftçi yani üretici olduğu bir toplumuz ben çiftçilik yapmıyorum, tarım beni ilgilendirmiyor diyemezsiniz çünkü 3 öğün tüketiyorsunuz topraklarımız itibarı ile Trakya Türkiye’nin % 3’lük bir bölümünü oluştursa da, üretim olarak baktığımızda bazı ürünlerde Türkiye’nin % 60’lık üretimi Trakya’da yapılıyor. Uzunköprü olarak değerlendirirsek, Trakya’da üretilen %601’lık ayçiçeği üretimimin %10 potansiyeli Uzunköprü’de üretilmektedir. Sadece Uzunköprü olarak Türkiye’deki çeltik fabrikalarının yarı kapasitesine sahibiz. Bu topraklar dünya’nın en verimli toprakları olduğu, dünya nüfusunun sürekli arttığı için tarımı üretici kılmak zorundayız. Türkiye için ciddi bir üretici ülkeyiz. Ergene ve Meriç’i nehirleri bunun için çok büyük bir nimet az önce dediğim gibi çeltik ve ayçiçeği üretiminin %60’ıını Trakya olarak biz üretiyoruz. Son günlerde kanola tarımı yaygınlaştı, sebze ve meyvecilik artıyor. Bağcılık gelişmekte. Bölgemizde şaplı hayvan yok ama hayvancılığımızda da ciddi sorunlar var. Türkiye Cumhuriyetinde bir tane GDO’lu ürün bulamazsınız ama ithal ettiğimiz ürünlerde çok. Ne var ki bunlar ucuz olduğu için rekabet edemiyoruz. Bu uygulama tutarsız tarım politikalarından kaynaklanmaktadır. Çözüm; tarımı desteklemektedir.” Dedi. 

İlgili Görseller


Diğer Haber Dosyaları

12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546