Haber Detayları - 28.01.2011

TÜRKİYE-YUNANİSTAN 2. BÖLGESEL İŞ FORUMU

 İlki Edirne’de gerçekleşen “Bölgesel Forum”un ikincisine Türkiye’den Marmara Bölgesi, Yunanistan’dan ise Kuzey Yunanistan (Selanik, Kavala, İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç) olmak üzere yaklaşık 500 işadamı katıldı. Katılımın çok yüksek olması dikkat çekti. Bölgesel işbirliği fırsatlarının ve finansman olanaklarının ele alındığı forumda, öncelikle tarım ürünleri, makina ve ekipmanlar, zirai ilaçlar, inşaat ve inşaat malzemeleri, gıda sanayi, hayvan, süt ürünleri ve unlu mamuller ve turizm alanlarında iş imkanları karşılıklı olarak görüşüldü.


    Forumun sabah yapılan ilk toplantısında gerçekleşen konuşmalarda her iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların başında gelen vize konusu ele alındı. Yunanistan’dan Türkiye’ye çok sayıda turist gittiğine ancak Türkiye’den Yunanistana az sayıda turist geldiğine dikkat çeken Yunan sanayicileri ve yetkililerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu üyesi net bir cevap vererek Türk iş adamlarından büyük alkış aldı.  Mustafa Yardımcı konuşmasında iki ülke arasında son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekerek bu forumun gerçekleşmesinde kendisinin ve Yunanistan’ın Edirne başkonsolosu Paraskevi Tzevelekinin’de önemli rolü olduğunu ifade ederek “Biz her türlü iş yatırımına hazırız. Ancak en büyük sorun vize konusu. Sizler ekonomisi zorda olan bir toplumsunuz. Yunanistan’dan Türkiye’ye çok sayıda turist geldiğini ifade ettiniz ve Türklerin az geldiğine dikkat çektiniz. Eğer vize engelini kaldırırsanız yada iyileştirme yaparsanız Türkiye’den Yunanistan’a çok sayıda Türk gelecektir ve ekonominize ciddi bir katma değer yaratacaktır” dedi.


    Öğleden sonra yapılan Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı ziyaret programı kapsamında, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcıları Faik Yavuz, Tanıl Küçük ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı ile beraberindeki TOBB heyeti İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu ile İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi ziyaret etti. 


Yaklaşık 600 civarında Türk ve Yunan işadamının katılımıyla büyük ilgi gören İş Forumunun açılış konuşmaları, TOBB / DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Georgios Kassimatis, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Yunanistan Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü George Petalotis tarafından yapıldı.


Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Yunanistan`ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulmasında, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin en büyük katkıyı sağlayacağını belirterek,  ``Türkiye ile Yunanistan`ın önümüzdeki 10 yıl içinde ekonomik dalgalanmalardan ve kuraklık gibi doğal afetlerden en çok etkilenecek ülkeler olduğunu`` ifade etti.


Hisarcıklıoğlu, iki ülke işadamlarına ileriye yönelik işbirliği yapma çağrısında bulundu. Yunanistan`ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulmasında, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin en büyük katkıyı sağlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ``Yunanistan`da kriz varsa, işte burada da 70 milyonluk Türkiye var. Türkiye her yıl 200 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Gelin, önümüzdeki 10 yılın işbirliği haritasını birlikte çizelim. Ortak geleceği farklılıklar üzerine değil, ortak çıkar üzerine kuralım`` diye konuştu.


Hisarcıklıoğlu konuşmasında ayrıca, “İlişkilerin gelişmesi Türk ve Yunan halklarının yararınadır. Medya’nın ilişkileri geliştirecek girişim ve gelişmeleri görmezden gelmesi, daha ziyade kriz ve sorun alanlarını haber yapması bize değil başkalarına yarar sağlıyor. Türkiye’de Yunanistan düşmanlığı ile medyanın prim yapması mümkün değildir. Zaten Türkiye’de medya Yunan düşmanlığını da öne çıkarmaz. Yunanistan’da böyle olmalı. Böyle güzel heyecan verici, ileriye dönük umut aşılayıcı girişimleri öne çıkarmalıyız” dedi.


Konuşmasında karşılıklı yatırımlara da değinen TOBB Başkanı, “Biz TOBB olarak, Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyar dolara yaklaşan Yunan Yatırımlarını destekliyoruz. Finans Bank’ın Bank of Greece tarafından satın alınması sürecine TOBB olarak destek verdik. Yatırım ilişkilerinin karşılıklı güven ortamını geliştireceğine inanıyoruz. Türk yatırımcılar da Yunanistan’da yatırım yapmak ister. Ama Yunan Bürokrasisinin daha esnek olması, ön yargılarla hareket etmemesi gerekir. Benim Yunanistan’da, Kassimatis’in Türkiye’de seyahat etmesi için, yatırım yapması için güvenlik sorunu olmaz” dedi.


AB’nin kuruluşunda iktisadi entegrasyonun öncü olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesinde de iş dünyası olarak siyasilere destek ve cesaret vermememiz gerekir; faaliyetlerimizle siyasi ortamın yumuşamasına katkı sağlamalıyız” dedi.


Toplantı sonrası Hisarcıklıoğlu, DTİK ve Gümlücine Türk Gençler Birliği tarafından düzenlenen bir toplantıda,  yaklaşık 150 civarında soydaşımızla bir araya gelip, Türk-Yunan İlişkileri, Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımızın sorunları, soydaşlarımız arasında girişimcilik kültürünün yayılması için muhtemel birlikte çalışma alanları konusunda görüş alışverişinde bulundu.


Diğer Haber Dosyaları

12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546