Haber Details - 19.06.2013

UZTB YÖNETİMİ, YÜRÜTTÜĞÜ AB PROJESİNİN ETKİNLİKLERİ İÇİN GİTTİĞİ ROMANYA’DAN DÖNDÜ

UZTB MECLİS BAŞKANI ve YÖNETİM KURULU, BORSANIN TARIM TOPRAKLARININ KİRLİLİKTEN ARINDIRILMASI BAŞLIKLI AB PROJESİNİN ÇALIŞMA ve GÖZLEM ZİYARETLERİ İÇİN GİTTİĞİ ROMANYA’NIN SİBİU KENTİNDEN DÖNDÜ. SİBİU TİCARET, SANAYİ ve TARIM ODASI PROJE ORTAKLIĞIYLA YÜRÜTÜLEN 5 GÜNLÜK ÇALIŞMADA, 2000’LERE DEK   AVRUPA’NIN EN YOĞUN AĞIR METAL SANAYİ KİRLİLİĞİNE MARUZ KALMIŞ BÖLGESİNDEKİ SU ve TOPRAK ISLAHI İLE AB ÇEVRE MEVZUATINA UYUM İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇEVRE KORUMA BAŞARILARINA TANIK OLUNDU.


 


Uzunköprü Ticaret Borsası, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen “Sivil Toplum Diyaloğu: AB-Türkiye Odalar/Borsalar Forumu-II” çerçevesinde Yunanistan Kavala, Romanya Sibiu ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odaları ortaklığıyla yürütmekte olduğu “Ergene Havzasında Tarım Topraklarının Kirlilikten Arındırılması ve Islahı –TR0135.03-02/28 ” başlıklı projesinde Romen proje ortağı Sibiu Ticaret, Sanayi ve Tarım Odasının koordinasyonuyla, Romanya’daki 5 günlük çalışma ve gözlem ziyaretini tamamladı. Uzunköprü Ticaret Borsası (UZTB) Meclis Başkanı Ahmet Gür, Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, Başkan Yardımcısı Abdullah Saka, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Gavuzoğlu ve Orhan Gür, UZTB AB Proje Genel Koordinatörü Sevil Doğrugüven ile birlikte 11-16 Haziran 2013 tarihleri arasında Sibiu Kenti ve Bölgesindeki çalışmaları gerçekleştirdi.


 


Sibiu Ticaret, Sanayi ve Tarım Odasının (Sibiu TSTO) Genel Direktörü Dr. Eugen İordanescu ve AB Projesi Ortak Koordinatörü Anca Muntean tarafından karşılanan UZTB Yöneticileri, Sibiu TSTO ortaklığıyla yürüttüklerin bu projeyle ilgili toplantılarının yanı sıra, Sibiu TSTO’nun şimdiye dek yürüttüğü 300 AB projesinin birikiminden de yararlanmak üzere brifingler aldı.


 


UZTB Yönetiminin Sibiu’daki temas ve çalışmaları, Sibiu TSTO’nun koordinasyonuyla geçtiğimiz Nisan ayında Uzunköprü’ye gelerek UZTB AB Projesinin Türk ve Yunan teknik uzmanlarıyla birlikte, Ergene Havzasında gözlemlerde bulunmuş olan ve sanayinin ağır metal kirliliğinden zarar görmüş toprakların kirlilikten arındırılması konusunda dünyaca tanınan Sibiu Lucian Braga Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Constantin-Horia Barbu’nun eşliğinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Constantin-Horia Barbu, laboratuvar ortamında ve tarım toprakları üzerinde 40 yılı aşkın süredir toprakları kirlilikten arındırma amaçlı araştırma ve çalışmalarını yürütüyor. Sibiu Kentindeki gözlem ziyaretleri çerçevesinde, Prof. Dr. Barbu UZTB Heyetine, ağır metal kirliliğine maruz kalmış toprakları değerlendirmek için yetiştirdiği ve enerji üretiminde değerlendirilen, Latince ismi “miscanthus sinensis gigantheus” olan bitkiyi yetiştirdiği tarlaları gezdirdi.     


 


Doğu Bloğu dağılmadan önce Avrupa’nın endüstriyel anlamda en kirletilmiş bölgesi olan Kopşa Mika’nın Belediye Başkanı Tudor Daniel Mihalache tarafından da ağırlanan UZTB Heyetine, Belediye Başkanı Mihalache bir brifing vererek bugün temiz ve ağaçlandırılmış çevreye nasıl kavuştuklarını, yürüttükleri zorlu süreci anlattı. Ayrıca, Kopşa Mika Genel Sekreteri Dorin Serban, belediyenin Türkiye’den satın aldıkları araçları kullanarak yürüttüğü örnek atık yönetimi ve çevre koruma-bilinçlendirme çalışmaları konusunda Türk Heyeti bilgilendirdi.   


Avrupa’nın AB nezdindeki en gelişmiş atık su ve içme suyu yönetimi tesisleri arasında gösterilen ve merkezi Mediaş’ta bulunan APA TARNEVEİ MARİ Bölgesel İçme Suyu ve Atık Su Yönetimi Tesislerinin İcra Direktörü Virgil Bucse, 180 milyon Avro’ya mal olan ve AB tarafından da fonlanan altyapı projesi hakkında UZTB Heyetine özel bir sunum yaptı. Tesislerin Atık Su Yönetimi ve Biogaz Enerji Üretimi Merkezini,  bu bölümün Genel Müdürü olan ve aynı zamanda Lucian Braga Üniversitesi Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enikö Gaşpar gezdirerek UZTB Yöneticilerini bilgilendirdi.  


UZTB Meclis Başkanı Ahmet Gür, Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, Başkan Yardımcısı Abdullah Saka, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Gavuzoğlu ve Orhan Gür, UZTB AB Proje Genel Koordinatörü Sevil Doğrugüven ile birlikte Romanya’nın tarım üretimi ve verimi açılarından en başarılı ve önde gelen üreticilerinden Aflat Ailesinin Bratei Köyündeki çiftliğini gezdi. Heyete, modern tarım uygulamaları ve ürünler hakkında Aflat Ailesi ve ziraat mühendisleri bilgiler verdi, bölgedeki tarım konusunda Prof. Dr. Constantin-Horia Barbu, Sibiu TSTO AB Projesi Ortak Koordinatörü Anca Muntean ve Sibiu TSTO Mediaş Temsilcisi Cristina Bota Delia soruları yanıtladı.


Sibiu ve çevresindeki dağ köylerindeki hayvancılık faaliyetleri konusunda da ziyaretlerde bulunan ve bilgiler alan UZTB Heyeti, Sibiu’da bulunan ve tarih boyunca Romanya’da kurulan köylerin özgün ev ve eşyalarıyla oluşturulan ve aynı zamanda yaklaşık bin dönümlük bir açık hava tarım müzesi olan Astra Müzesini de ziyaret ederek Sibiu’daki proje çalışmalarını etkin ve zengin bir şekilde tamamladı. UZTB Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, bu projenin başarılı yönetimi ve nihayetinde hazırlanacak sonuç raporunun, kurumun ileriki yıllarda gerçekleştireceği ulusal ve uluslararası projelere referans teşkil edeceği için memnuniyetini dile getirdi.  

Related Images


Other News Files

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435