Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında ziyaretlerini sürdüren TMO Uzunköprü Ajans Müdürü Metin Derdiyok, UZTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Yıldırım’ı borsamızda ziyaret ederek çalışmaları ve bu yeni kampanya hakkında bilgi verdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye’de ekmek israfının boyutlarının araştırılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmaları toplumsal bir duyarlılık yaratmak amacıyla bir etkinliğe dönüştürerek israfın önlenmesine katkı sağlamayı hedefleyen "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" adı altında bir kampanya başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın himayelerinde gerçekleştirilen kampanya ile yılda 550 bin tona ulaşan ekmek israfının en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Kampanyanın önemini vurgulayan TMO Uzunköprü Ajans Müdürü Metin Derdiyok, tüm kamu kurumları, ilçe kaymakamlıkları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından da destek aldıklarını belirterek halkımızın bu kampanyaya dikkatini çekmeyi sağlarsak kampanyamızın amacına ulaşacağına ve ekmek israfının azalacağına inanıyoruz, dedi.
TMO Genel Müdürü Mesut Köse idaresinde yürütülecek olan kampanyanın bir yıl devam edeceğini, 2008 yılında başlatılan ilk çalışma ve 2012 yılında yapılan araştırma neticesinde ülkemizde en fazla israfın kurum ve kuruluşlar ile öğrenci yurtları yemekhanelerinde olduğunu ortaya koyduğunu belirten TMO Uzunköprü Ajans Müdürü Derdiyok, TMO`nun israf konusunda yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Türkiye’de günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da parasal karşılığı 24,3 milyar lira.
Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira, eski rakam 1,5 katrilyon. Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9`u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3`ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı yüzde 7`ye kadar yükseliyor.
Türkiye’de ekmek israfının karşılığı olan 1,5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebileceği, 500 okul, 500 yurt ya da 500 kilometre bölünmüş yol yapılabileceği belirtilerek ekmek israfının yarattığı maddi kayba dikkat etmemiz gerekiyor, dedi.
Uzunköprü Ticaret Borsası Meclisi olarak üyelerimiz ve halkımız nezdinde bu yararlı kampanyayı destekliyoruz.
KAMPANYANIN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ
http://www.ekmekisrafetme.com/