21 Ekim 2017 Facebook'ta Takip EdinTwitter'da Takip Edin Uzunköprü Tanıtım Filmi

Ürün Tahlil Laboratuvarımız


Hububat alımlarında alım kriterlerinin en kısa sürede belirlenmesi, hem alıcı hem satıcı açısından oldukça önemlidir. Bu kriterler için harcanan zaman, kârlılıkla doğru orantılı olup, kullanıcılar için "işlem kolaylığı" her zaman aranan bir özelliktir. Bu alım analizleri için genellikle geniş kapsamlı bir laboratuvar kurulumu yapılmalı ve eğitilmiş personel tarafından idare edilmelidir.

Bu kalite kriterleri, ürünlerin depolama özelliklerine etki eden özellikleri (Hektolitre Ağırlığı), rutubet oranları, protein miktarları, yağ oranları, buğdaylar için gluten, sedimantasyon ve enerji değerleridir. Tüm analizlerin yapılması uzun süre almakta ve kalite belirlemesinde ciddi zaman kayıplarına sebep olmaktadır. Gelişen teknoloji, bu zaman kayıplarını ortadan kaldıracak olanaklar sağlamıştır ve gıda sektöründe bir devrim niteliği taşımaktadır.

Uzunköprü Ticaret Borsası Ürün Tahlil Laboratuvarında, deneyimli ziraat mühendislerimiz çağdaş cihazlarımız ve donanımla hizmet vermektedir.

 

ÜRÜN LABORATUVARIMIZDA KULLANILAN CİHAZLAR

 

Rutubet-Protein-Hektolitre Analizi 

 

Bu cihaz, herhangi bir öğütmeye gerek olmadan, tüm tanede tüm belirtilen özelliklerin elde edilmesini sağlayarak hem alıcı hem satıcılara büyük fayda sağlamakta, ayrıca üreticilerin girdilerini depolama konusunda efektif davranmaları için fırsat sunmaktadır.

Özellikleri ve Faydaları:

Buğday, arpa, mısır ve daha birçok üründe, öğütmeye gerek duymadan 45 saniyede;

Protein

Rutubet

Hektolitre Ağırlığı

Gluten

Sedimantasyon

Sertlik

Alveograf Enerjisi

Kullanımı kolaydır ve eğitimli personelin analiz yapma mecburiyeti yoktur.
Herhangi bir kimyasal ya da özel kap gerektirmez.
Entegre yazıcısı ile sonuçlar çıktı olarak alınabilir veya doğrudan bilgisayar bağlantısı yapılabilir.
Standart kalibrasyonları mevcuttur ve teknik standart gerekliliklerinin tümüne sahiptir.
Toz geçirmezdir ve soğutma fanı yoktur. Bu yönden oldukça güvenlidir.

Teknik Özellikleri: 

Güç Kaynağı             :115 veya 230 V 50/60 Hz.
Boyutlar                    :330 x 390 x 450 mm.
Net Ağırlık                 :31 kg.
Analiz Süresi            :45 saniye
Dalgaboyu Aralığı   :1100 - 1400 nm.
Filtre Sayısı              :Maksimum 12
Tarama Sayısı          :100 tarama / örnek
Ürünler                      :Tüm tahıllar ve yağlı tohumlar, malt, bezelye, fasulye, vb. (Opsiyonel)
Parametreler           :Protein, Rutubet, Yağ, Hektolitre Ağırlığı, Nişasta, Selüloz, vb. (Opsiyonel)
Uyumlu Standart     :AACC 39-25, OIML RI 59  

  

Kombine Değirmen  

 

 


Buğdayın öğütülebilme yeteneğini değerlendirmede, unun kül miktarı, rengi ve eleklerde tıkanma yapmadan öğütme yeteneğine sahip bir değirmen kullanılması alınan un numunesinin kullanılabilir olması açısından tercih edilir. Kombine değirmen tavlı ve tavsız buğday numunelerini öğüterek rüzgâr paleti sistemi sayesinde eleme yapar ve kepek üzerinde kalan unu kepekten ayırır. Öğütülen un numunesi ve kepek  değirmen üzerinden kayıpsız alınabilmektedir. Bu sayede değirmenden alınan un numunesi ve kepek tartılarak randıman hesabı kolayca ve doğru olarak yapılabilmektedir.

 

Buğdayın verebildiği un yüzdesinin üzerinde un almaya çalışmak un numunesinin içerisindeki kepek miktarını arttırmaya yol açar. Bunun sonucu, undaki kül miktarı indeks değeri, gluten miktarı ve hamur direnci artar. Doğru olan, bir değirmenin randımanının belirtilmesi değil, kullanılan buğdayın un veriminin belirlenebilmesidir. Buğday üzerinden buğdayın verebileceği kadar un almak diğer deneylerde doğru sonuçlar almak açısından önemlidir.

 
Teknik Özellikleri :


Derinlik  
       :75cm

Genişlik         :30cm
Yükseklik       :70cm
Voltaj           :380Volt
Elek             :180ile 200 mikron ( Opsiyonel)

 

 


Çekiçli Tip Laboratuvar Değirmeni 

 

 

İyi üretim elde edebilmek için yapılan ön analizlerde en önemli nokta, yapılacak analize göre en uygun numuneyi elde etmektir. Belli analizler için belli öğütme esasları belirlenmiş olup dünya standartlarınca onaylıdır. Bu esaslara bağlı olarak, Perten Instruments tarafından üretilmiş LM 120 ve 3100 model değirmenler, Gluten Analizleri, Düşme Sayısı Analizleri ve NIR Analizleri için tüm yığını temsil eden en uygun numuneyi hazırlamak için onaylanmıştır.

 

LM 3100 ise LM 120'den farklı olarak ses geçirmez bir metal gövde içerisine oturtulmuştur ve numune alımı torbadan değil, yaylı siklonundan yapılmaktadır. İki değirmen de dakikada 16.800 devir yapan motorla çalışmakta olup öğütülen örneğin cinsine ve istenilen numune büyüklüğüne göre elek seçenekleri mevcuttur.


 

Gluten Miktarı ve Kalitesi

 

 

 

 

Gluten, buğday unu proteinlerinin yaklaşık %78 - 85'lik kısmını oluşturan, glutenin ve gliadin yapılarından oluşmuş proteindir. Gluten, unun hamur oluşturma özelliğini sağlayan ve elastik yapıyı oluşturan proteindir ve hem ticari hem anatomik açıdan en önemli kriterlerden biridir. Buğday yapısında bulunan diğer proteinlerden albumin suda erirken globulin tuzlu suda erimektedir. Bu yüzdendir ki yıllar boyunca undaki gluten miktarı ölçümü "elde yıkama" metodu kullanılarak yapılmıştır. Perten Instruments, geliştirdiği Glutomatik Sistem cihazlarıyla bu yıkama işlemini otomatik bir şekilde doğru ve hassas yapma olanağını sunmuş, bunun yanında gluten zayıflığını belirleme amacıyla dakikada 6000 devir yapan Centrifuge (Index) cihazını ve kuru gluten miktarının hızlı ölçülebilmesi amacıyla Glutork cihazını geliştirmiştir.

Glutomatik Sistem, dünya standartlarınca onaylanmış tek gluten analiz sistemidir.

 
Özellikleri ve Faydaları:

 
5 dakika 20 saniyede yaş gluten ölçümü ve çift örnekle aynı anda çalışabilme imkânı sağlar.
Sadece 1 dakikada güçlü/zayıf gluten ayrımı yapma olanağını sunar.
Tüm sistemden geçen örneğin, yaş gluten/kuru gluten/indeks değerleri 10 dakikadan kısa bir sürede alınır.
Tekrarlanabilir ve karşılaştırılabilir olması amacıyla tam olarak kalibre edilmiştir.
 

Teknik Özellikleri: 

Glutomatic 2200:
Güç Kaynağı            : 115 veya 220 V 50/60 Hz.
Güç Tüketimi           : 185W
Boyutlar                   : 330 x 350 x 320 mm.
Net Ağırlık                : 24 kg.
Standartlar              : AACC 56/81B, ICC 107/1, ISO/DIS 3093 

Centrifuge 2015 (Index):

Güç Kaynağı            : 115 veya 220 V 50/60 Hz.
Güç Tüketimi           : 90W
Boyutlar                   : 220 x 265 x 165 mm.
Net Ağırlık                : 9 kg.
Standartlar              : AACC 56/81B, ICC 107/1, ISO/DIS 3093 
Glutork 2020:
Güç Kaynağı            : 115 veya 220 V 50/60 Hz.
Güç Tüketimi           : 840W
Boyutlar                   : 190 x 250 x 100 mm.
Net Ağırlık                : 2 kg.
Standartlar              : AACC 56/81B, ICC 107/1, ISO/DIS 3093
 

 

 

 

 

Laboratuvar analizlerinin başarısı örnek almaya doğrudan bağlıdır. Analizi yapılan örnek, alındığı yığının özelliklerini tam olarak temsil etmiyorsa, yapılan analizlerinin doğruluğundan emin olamayız. Bu nedenle örnek alma işleminin standart yöntemlerle ve titizlikle yapılması gerekmektedir. Örnek alımında dikkat edilecek hususların başında homojenlik gelmektedir. Kamyon veya traktör kasalarının farklı bölümler ve derinliklerinden alım yapılmalıdır. UZTB Ürün Tahlil Laboratuvarımızda otomatik numune sondası sayesinde; otomatik kumanda yöntemiyle istenilen derinlikte sağa ve sola hareket ederek hava akımıyla yaklaşık 1 litrelik numune alınabilmektedir. Kasaya zarar vermemesi için tabanı hissedebilen özel güvenlik mekanizması bulunmaktadır.


 

Protein Kalitesini Belirlemek 


 

 

UZTB Ürün Tahlil Laboratuvarımızda, Şimşek Laborteknik cihazla altı numune doğrudan ve zamanlı çalkalama olarak iki sistemde çalkalanarak işlem görmektedir. Cihaz ile birlikte 100 ml skalalı 40 adet sedim tüpü, 3 takım 25-50 ml otomatik pipet mevcuttur.

 


Yağ Tahlil Laboratuvarımız 

 

 

 

UZTB Yağ Tahlil Laboratuvarımızda, OXFORD MQC cihazla ayçiçek, kanola ve küspenin yağ ve nem oranı ölçülerek üyelerimizin ve üreticilerimizin hizmetine sunulmaktadır.

 

 

  Yükleniyor...